Makaron po koreańsku to popularna potrawa kuchni koreańskiej, która łączy w sobie smaki Dalekiego Wschodu. Ten smaczny i sycący makaron przygotowuje się z dodatkiem warzyw, mięsa lub krewetek, dlatego może być zarówno daniem jarskim, jak i wegetariańskim. W Korei makaron japchae podaje się najczęściej na zimno, ale można go również jeść na ciepło. W tym przepisie pokażemy, jak przygotować makaron po koreańsku krok po kroku - szybko, łatwo i apetycznie.
Kluczowe wnioski:- Makaron japchae łączy w sobie azjatyckie smaki warzyw, mięsa i przypraw.
- Można go przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
- Sekretem smacznego dania jest odpowiednie pokrojenie składników i wymieszanie ich na patelni.
- Makaron po koreańsku można podawać na ciepło lub na zimno.
- Przepis jest prosty i pozwala przygotować apetyczne danie w krótkim czasie.
Składniki na makaron po koreańsku
Aby przygotować smaczny makaron po koreańsku, potrzebne będą następujące składniki:
- 400 g makaronu kluseczki ryżowe szerokie (można użyć makaronu pszenny)
- 150 g marchewki
- 1 mała cebula
- 100 g białej kapusty
- 150 g grzybów shiitake (lub pieczarek)
- 150 g wołowiny (polędwica, rostbef)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ostrej papryki chilli
- 1 łyżka cukru
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
To klasyczne składniki, które posłużą do przygotowania makaronu po koreańsku. Można je modyfikować według własnych upodobań i tego, co akurat mamy pod ręką w kuchni. Zamiast wołowiny świetnie sprawdzi się też kurczak lub krewetki. Jeśli chcemy zrobić wege wersję japchae, wystarczy pominąć mięso.
Zamienniki składników
Makaron pszenny z powodzeniem zastąpi makaron ryżowy, który może być trudny do zdobycia. Zamiast grzybów shiitake można użyć pieczarek, a zamiast papryki chilli - dowolnej ostrej papryczki. Pozostałe składniki są łatwo dostępne.
Przygotowanie makaronu japchae
Przygotowanie samego makaronu po koreańsku jest bardzo proste i w zasadzie sprowadza się do ugotowania go al dente.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie przez ok. 5 minut, tak aby był jeszcze twardy. Następnie odcedzić i wystudzić pod zimną wodą.
- Pokroić go nożem na mniej więcej 20-30 cm odcinki. Im krótsze kawałki makaronu, tym łatwiej się je je.
Tak przygotowany makaron jest gotowy, aby pozostałe składniki przesmażyć razem z nim na patelni.
Gluten i zamienniki
Makaron po koreańsku można przygotować na bazie makaronu bezglutenowego. Wystarczy użyć klusek ryżowych bezglutenowych lub makaronu kukurydzianego. Danie będzie równie smaczne!
Pokrój warzywa na makaron koreański
Kluczem do sukcesu przygotowania makaronu japchae jest odpowiedni pokrój warzyw. powinny być one pocięte w słupki, aby ładnie komponowały się z makaronem.
Marchewkę i białą kapustę kroimy w cienkie, podłużne paseczki. Cebulę siekamy w kostkę lub piórka. Grzyby również kroimy w paseczki.
Warzywo | Sposób pokrojenia |
Marchew | Cienkie, podłużne paseczki |
Biała kapusta | Cienkie, podłużne paseczki |
Cebula | Piórka lub kostka |
Grzyby | Cienkie, podłużne paseczki |
Mięso kroimy w cienkie paski. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Krojenie warzyw na patelnię
Taki sposób pokrojenia sprawi, że warzywa idealnie wkomponują się w makaron tworząc apetyczną całość. Będą też szybciej i równomiernie się smażyć.
Smażenie mięsa i warzyw na patelni
Kluczowym etapem przygotowania dania makaron po koreańsku jest odpowiednie przesmażenie składników. Dzięki temu zachowają chrupkość i nabiorą aromatu.
Na rozgrzany olej sezamowy wrzucamy kolejno: makaron po koreańsku
- Cebulkę i czosnek, smażymy 1-2 minuty
- Marchewkę i białą kapustę, smażymy 2-3 minuty
- Grzyby, smażymy 1-2 minuty
- Mięso, smażymy ok. 3 minuty aż się zrumieni
Warzywa i mięso cały czas mieszamy. Smażenie na średnim ogniu pozwoli nadać im chrupkość i zachować soczystość.
Należy uważać, aby warzywa się nie przypaliły. Jeśli będą zbyt miękkie, makaron straci apetyczny wygląd.
Dodanie makaronu i przypraw do patelni
Gdy składniki na patelni są już prawie gotowe, czas dodać makaron i doprawić całość.
Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron japchae i całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Następnie dodajemy:
- Sos sojowy
- Cukier
- Ostrą papryczkę
- Sól i pieprz do smaku
Przyprawy dokładnie mieszamy z makaronem i resztą składników. Smażymy wszystko jeszcze przez około minutę. Makaron po koreańsku jest gotowy!
Delikatne doprawienie
Ważne jest, aby nie przesadzić z przyprawianiem, bo makaron ma już intensywny smak po smażeniu. Solimy i pieprzymy delikatnie, cukier i papryczkę dodajemy łyżeczkami.
Podanie apetycznego dania makaron po koreańsku
Aby makaron japchae prezentował się apetycznie, podajemy go na płaskim talerzu lub w misce.
Można udekorować:
- Posiekaną kolendrą lub szczypiorkiem
- Plasterkami chilli
- Orzeszkami nerkowca
Do makaronu po koreańsku idealnie pasuje jako dodatek surówka z ogórka, rzodkiewki i szczypiorku. Danie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno np. na piknik czy imprezę.
Makaron koreański zachwyci każdego amatora orientalnych klimatów. Jest smaczny, sycący i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na szybki obiad czy kolację.
Podsumowanie
Makaron po koreańsku, zwany również japchae, to popularne danie kuchni koreańskiej łączące w sobie azjatyckie smaki. Ten przepis pokazuje, jak przygotować smaczny i sycący makaron japchae krok po kroku. Najpierw trzeba zebrać odpowiednie składniki, w tym makaron, warzywa i mięso lub krewetki. Kolejny krok to odpowiednie pokrojenie składników, zwłaszcza warzyw - w cienkie, podłużne paseczki.
Następnie wszystko smażymy na patelni, najpierw warzywa, potem mięso, a na końcu dodajemy ugotowany makaron. Całość doprawiamy i chwilę smażymy. Podajemy makaron koreański na ciepło lub zimno, dekorując np. kolendrą i chilli. To prosty przepis, który pozwala w łatwy, szybki sposób przyrządzić apetyczne, smaczne danie z azjatyckim klimatem.
Makaron po koreańsku to świetna opcja dla miłośników orientalnych potraw, ale także dla osób, które szukają pomysłu na szybką kolację. Można go przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Kluczem jest odpowiednie przesmażenie składników oraz idealnie ugotowany makaron japchae. Serwując to danie zaskoczymy naszych gości egzotycznym, apetycznym daniem.
Podsumowując, makaron po koreańsku to smaczna i sycąca potrawa łącząca w sobie aromaty Dalekiego Wschodu. Przy odrobinie wprawy w krojeniu warzyw, przygotujemy ją szybko i sprawimy, że każdy kęs będzie prawdziwą eksplozją smaku. Gorąco polecam spróbować tego aromatycznego dania!