Makaron ze Szpinakiem i Krewetkami: Niepowtarzalny Przepis, Krok po Kroku

Makaron ze Szpinakiem i Krewetkami: Niepowtarzalny Przepis, Krok po Kroku
Autor Monika Baran
Monika Baran23.11.2023 | 6 min.

Makaron ze szpinakiem i krewetkami to danie, które łączy w sobie wyjątkowe połączenie smaków. Chrupiący makaron zostaje wzbogacony o aromatyczny, lekko słodkawy smak szpinaku, a dodatek krewetek zapewnia niezwykłą głębię i nutę słoności. W tym artykule przedstawię krok po kroku przepis na przygotowanie tej wyśmienitej potrawy. Zdradzę, jakie składniki wybrać, aby uzyskać jak najlepszy efekt. Pokieruję Cię także od etapu przygotowania po finalną dekorację i podanie makaronu na talerzu. Gotowy? Zaczynamy!

Kluczowe wnioski:
  • Makaron ze szpinakiem i krewetkami to połączenie smaków, które zachwyci każde podniebienie.
  • Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiednich składników - makaronu, szpinaku i krewetek.
  • Należy dokładnie przestrzegać przepisu, aby uzyskać perfekcyjny smak i teksturę potrawy.
  • Danie można w prosty sposób dekorować, by jeszcze bardziej zachwycić domowników i gości.
  • Gorąco polecam samodzielne przygotowanie tego wyjątkowego makaronu!

Makaron ze szpinakiem i krewetkami - składniki

Aby przygotować makaron ze szpinakiem i krewetkami, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Przede wszystkim będzie to makaron - najlepiej sprawdzi się tutaj makaron penne lub fusilli, których kształt pozwoli na złapanie sosu. Poza tym będą nam potrzebne krewetki, świeży szpinak, cebula, czosnek oraz przyprawy.

Jeśli chodzi o krewetki, warto wybrać te średniej wielkości - będą smaczniejsze i łatwiejsze do obróbki. Dobrze sprawdzą się krewetki tygrysie, które mają wyrazisty smak. A co z ilością? Wystarczy ok. 300 g krewetek na 2-3 porcje makaronu.

Szpinak kupujemy świeży - ugotowany traci aromat i ma mdły smak. Bierzemy 1 średni pęczek lub ok. 250 g liści. Jeśli są młode i delikatne, wystarczy je tylko lekko poddusić.

Oprócz tego potrzebujemy:

  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie lub bazylia
    • - wszystko do smaku i wedle własnych preferencji.

      Jaki makaron wybrać?

      Najsmaczniejsze w połączeniu z zielonym sosem ze szpinakiem i krewetkami będą makarony penne lub fusilli. Ich kształt sprawi, że sos idealnie owije makaron, a my będziemy mieli okazję poczuć połączenie chrupkości i kremowości w każdym kęsie.

      Przygotowanie makaronu ze szpinakiem

      Gotowanie makaronu ze szpinakiem i krewetkami zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Następnie przygotowujemy sos - podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i dusimy aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

      Należy uważać, aby nie przedusić szpinaku - powinien zachować intensywny, zielony kolor. Dzięki temu będzie miał więcej smaku i sprawi, że cała potrawa zyska atrakcyjny, świeży wygląd.

      Jak dusić szpinak?

      Aby zachować w szpinaku jak najwięcej wartości odżywczych i witamin, powinno się go dusić na wolnym ogniu i bez dodatku wody. Wystarczy tylko kilka minut by szpinak puścił sok i zmiękł. Nie przedłużamy duszenia, aby liście nie straciły koloru.

      Czytaj więcej: Szybkie Nalewki na Wódce: Przepisy na Domowe Nalewki ze Spirytusu i Ciekawe Pomysły

      Pora na krewetki - obróbka i przyprawy

      Makaron z krewetkami i szpinakiem zyskuje wyjątkowy charakter dzięki dodatkowi tych owoców morza. Aby w pełni rozwinąć ich smak, krewetki przed dodaniem do reszty składników muszą zostać odpowiednio przygotowane.

      Krewetki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki z ogonków. Następnie podsmażamy je ok. 2-3 minuty na oliwie lub maśle z czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli lub papryką w proszku. Ugotowane al dente będą soczyste i aromatyczne.

      Pamiętaj, aby nie przesmażyć krewetek. Wówczas staną się twarde i gumowate.

      Jakie przyprawy do krewetek?

      Do krewetek pasuje wiele przypraw. Oprócz soli, pieprzu i papryki świetnie sprawdzi się czosnek, majeranek, tymianek, oregano, bazylia czy natka pietruszki. Dzięki aromatycznym dodatkom krewetki zyskają intensywny smak.

      Połączenie makaronu, szpinaku i krewetek

      Makaron ze Szpinakiem i Krewetkami: Niepowtarzalny Przepis, Krok po Kroku

      Gdy mamy już ugotowany i odcedzony makaron, podduszony szpinak i usmażone krewetki, nadszedł czas na połączenie wszystkich elementów w całość. To właśnie teraz powstaje nasz wyśmienity makaron ze szpinakiem i krewetkami.

      Makaron mieszamy ze szpinakiem i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty. Na sam koniec dodajemy usmażone wcześniej krewetki i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Możemy dodać odrobinę śmietanki by nadać sosowi bardziej kremowy charakter.

      Składnik Ilość
      makaron penne lub fusilli 300 g
      krewetki tygrysie 300 g
      szpinak 1 pęczek lub 250 g
      cebula 1 szt.

      Dekoracja i podanie dania

      Przed podaniem makaronu z krewetkami i szpinakiem na talerze możemy go jeszcze pięknie udekorować. Świeża bazylią, natka pietruszki lub prażone pestki dyni nadają mu wyjątkowej elegancji i dodają nutkę świeżości.

      Oprócz zielenin, można posypać gotowe danie startym parmezanem lub pecorino. Słone włoskie sery idealnie komponują się z pozostałymi składnikami.

      Pyszny, kremowy makaron podajemy na ciepło. Świetnie smakuje zarówno na lunch, obiad czy kolację. Zachwyci wszystkich domowników, również tych najbardziej wybrednych!

      Makaron ze szpinakiem i krewetkami - smak i aromat

      Po połączeniu makaronu, delikatnego szpinaku i aromatycznych krewetek otrzymujemy danie o wyjątkowym smaku i zapachu. Chrupiący makaron zostaje owiany lekką słodyczą liści szpinaku i soczystością owoców morza.

      Całość nabiera wyrazistego, świeżego aromatu. Wnoszą go użyte przyprawy - bazylia, oregano, chilli, czosnek. To właśnie one sprawiają, że makaron ze szpinakiem i krewetkami zachwyca zapachem i nie pozwala przejść obok siebie obojętnie.

      Po zmieszaniu makaronu z sosem szpinakowo-krewetkowym całość nabiera intensywnej, zielonej barwy. Jest to danie nietuzinkowe zarówno dla oka, jak i dla kubków smakowych. Gorąco polecam samodzielne przyrządzenie go w domu!

      Podsumowanie

      Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i krewetkami to świetny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Krok po kroku omówiłem, jak połączyć te składniki, aby uzyskać wyjątkowy efekt. Dowiedziałeś się, jak dobrać najlepsze produkty, jak je przygotować, a na końcu ozdobić. Gotowe krewetki z makaronem i szpinakiem zachwycą Cię smakiem i aromatem.

      Przepis ten pokazuje, że klasyczne składniki można łączyć w nietuzinkowy sposób. Chrupiący makaron szpinak krewetki, delikatny szpinak i aromatyczne krewetki to kombinacja, która Cię zaskoczy. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego wyjątkowego makaronu z krewetkami i szpinakiem w swojej kuchni.

      Mam nadzieję, że artykuł przybliżył Ci wszystkie tajniki przygotowania smacznego i efektownego dania. Jeśli szukasz oryginalnego makaronu że szpinakiem i krewetkami lub po prostu makaronu ze szpinakiem i krewetkami przepis na co dzień - ta potrawa będzie strzałem w dziesiątkę.

      Zapraszam do wypróbowania moich sugestii. A jeśli przygotujesz ten wyjątkowy makaron, koniecznie podziel się wrażeniami! Trzymam kciuki za kulinarny sukces.

Najczęściej zadawane pytania

Nie, przygotowanie makaronu ze szpinakiem i krewetkami jest całkiem proste. Potrzeba tylko kilku składników i można je bez problemu ugotować samemu. Sekretem jest odpowiednie przyprawienie i połączenie makaronu z sosem ze szpinaku i krewetek.

Najsmaczniejsze będą makarony penne lub fusilli, których kształt pozwoli na idealne połączenie się sosu z makaronem. Można też wypróbować tagliatelle lub pappardelle - te makarony również świetnie komponują się ze szpinakiem.

Krewetki powinny być usmażone tylko kilka minut - na tyle, by się zarumieniły i straciły szklistość. Zbyt długie smażenie sprawi, że staną się twarde i nieapetyczne. Cały proces to ok 2-3 minuty.

Tak, przygotowany makaron ze szpinakiem i krewetkami możemy zamrozić. Najlepiej podzielić go na porcje i mrozić w oddzielnych pojemnikach. Wystarczy je potem podgrzać na patelni lub w mikrofali.

Do tego dania świetnie pasuje bazylia, oregano, tymianek, majeranek lub natka pietruszki. Zioła dodadzą aromatu i sprawią, że smak potrawy będzie jeszcze ciekawszy.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Wędzenie krok po kroku: Jak przygotować szynki i mięso, temperatura, czas i porady dla wędzenia w domu
  2. Odkryj Przepis na Nalewkę Cytrynową na Bimbrze - Bimber Cytrynowy Pełen Aromatu
  3. Odkryj Jadłospis na 18 urodziny: Przykładowe Menu na osiemnastkę w domu
  4. Przepisy na Placki z Cukinii dla Niemowlaka - Placuszki z Cukinii dla Dziecka, Cukinia i Marchewka
  5. Przepis na Naleśniki Budyń Fit - Idealne dla Zdrowego Stylu Życia
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Monika Baran
Monika Baran

Jako krytyczka kulinarna testuję i recenzuję na blogu restauracje w Bydgoszczy i okolicach. Oceniam jakość dań, obsługi i wnętrza. Polecam ciekawe miejsca na randkę czy spotkanie biznesowe.

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły